Knap van onze minister! Nu nog actie graag…

Op 5 Oktober 2016, boodschap van Minister Hilde Crevits aan alle leraren in Vlaanderen!

“Een leraar raakt de eeuwigheid.  Hij weet nooit waar zijn invloed zal stoppen.” In de vijfde eeuw voor Christus waagde wijsgeer Confucius, in China gekend als ‘de leraar die alle leraren voorafgaat’ zich aan deze uitspraak. Hoewel onze samenleving en het onderwijs in de voorbije millennia niet zijn blijven stilstaan, heeft dit citaat over de leraar in de 21ste eeuw niets aan betekenis ingeboet.
Deze vijfde oktober, Wereldlerarendag, is voor mij als minister van Onderwijs een uitgelezen kans om  de meer dan 150.000 personeelsleden in het Vlaamse onderwijs letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes te zetten.  Speciaal vandaag wil ik ze bedanken voor hun enorme inzet en groot hart voor ons onderwijs.

Onderwijs is en blijft bij uitstek mensenwerk. Het zijn niet zozeer structuren en wetgeving die ons onderwijs zo sterk maken als wel personen; leraars, directies, ondersteunend personeel, …  Zij maken dag na dag het verschil voor onze leerlingen.  Hun invloed op de verdere weg die leerlingen inslaan is enorm. Een sterke leraar en een sterk schoolteam zijn nog steeds de beste garantie voor kwaliteitsonderwijs.

De cijfers tonen dat we op dit punt zeker niet te klagen hebben. België staat volgens het World Economic Forum voor zowat alle onderwijsindicatoren in de top 5 wereldwijd. De OESO kent ons zelfs de derde plaats toe op kwaliteitsvol en toegankelijk onderwijs. Wanneer we weten dat Vlaanderen het steevast nog beter doet dan deze Belgische gemiddelden, mogen we terecht trots zijn op ons Vlaamse onderwijs. En dat zijn we ook. Maar liefst 70% van de Vlamingen heeft vertrouwen in onze leraren en ons onderwijs. Daarmee zijn we koploper bij de publieke instellingen.

Ik wil op deze Wereldlerarendag echter ook een oproep doen aan elk van die professionals om zelfbewust en ongedwongen uit de klasmuren te breken. Nog al te vaak wordt op elke school en in elke klas het wiel opnieuw uitgevonden. Breek uit de klasmuren, inspireer collega’s, deel uw passies, wissel succesrecepten uit, ‘co-teach’, stimuleer, professionaliseer, … Op die manier zal Onderwijs niet alleen de grootste werkgever maar ook het grootste lerend netwerk van Vlaanderen zijn.

Van mijn kant wil ik alles in het werk stellen om samen met de onderwijspartners te zorgen dat jullie ook de nodige autonomie en ondersteuning krijgen om deze uitdagende missie ook in de toekomst waar te maken. Aan het eind van vorig werkjaar bereikten we al een historisch akkoord (na meer dan 20 jaar) over de harmonisering van de verlofstelsels en het nieuwe zorgkrediet in onderwijs. Nu zijn de volgende luiken van het loopbaandebat aan de beurt: de opdracht van de leraar en de loopbaandifferentiatie. Aanvangsbegeleiding en professionalisering zijn daarbij voor mij fundamentele bouwstenen.

Exact 50 jaar geleden, op 5 oktober 1966, legden de UNESCO en de Internationale Arbeidsorganisatie met een historisch document over kwaliteitsvol onderwijs de bouwstenen voor deze Wereldlerarendag.  We wensen dat deze jubileumeditie een erkenning mag zijn van het knappe werk dat jullie dag na dag leveren.  En… mogen jullie via het best mogelijke onderwijs voor elke leerling die eeuwigheid van Confucius blijven raken.  Bedankt!

Advertenties

Over lucvanberlo

Luc werkt halftijds als leraar en halftijds als gedetacheerde voor het onderwijs op het Minderhedenforum. Hij is daar stafmedewerker onderwijs en diversiteit. Luc is een echte cultuurman, als graficus gevormd, vormgever en beeldend kunstenaar, van leraar Illustrator, Photoshop tot plastische opvoeding en tekenen.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s